Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά

Εκτύπωση συνταγής

Print Friendly and PDF

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Brownies με μπανάνα και σοκολάτα

Υλικά
5 κουτ. της σούπας κακάο
1 κουτ. της σούπας ζάχαρη

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Banoffee (μπανόφι)

The real Banoffee pie. Μια συνταγή του Chef Ian Dowding.
Υλικά για μια ταρτιέρα μεγέθους 26 εκ.

Για τη βάση
270 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρμ. άχνη ζάχαρη

Banoffee cheesecake

Banoffee cheesecake. Cheesecake μπανάνας με σάλτσα καραμέλας και καρύδια πεκάν. 

Υλικά για μια ανοιγόμενη φόρμα 20 εκ.

Για την βάση:
100 γρμ. pecan ή καρύδια (τα μισά μπαίνουν στη βάση, τα άλλα μισά στη σάλτσα)
110 γρμ. μπισκότα Digestive

Καρπουζοτηγανίτες

Γεύσεις Κυκλάδων

Υλικά
2 φλιτζάνια πολτό καρπουζιού
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1/2 φλιτζάνι μέλι
2 κουταλιές κανέλα για το πασπάλισμα
ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση
Με τις καρπουζοτηγανίτες οι γυναίκες αξιοποιούσαν με πολύ φαντασία το καρπούζι το οποίο, εκτός από ένα δροσερό φρούτο, γινόταν κι ένα θαυμάσιο γλύκισμα. Μπορείτε να γευθείτε αυτή τη συνταγή και το χειμώνα, αν πολτοποιήσετε καρπούζι και το κρατήσετε στην κατάψυξη.

Βάζουμε το καρπούζι στο μπλέντερ και το κάνουμε πολτό.
Βάζουμε τον πολτό σε μπολ και προσθέτουμε αλεύρι να γίνει χυλός. Βάζουμε το λάδι να κάψει και παίρνουμε κουταλιές από το χυλό.
Τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές. Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί, τις βάζουμε σε πιατέλα, περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Γαλατόπιτα Γιαννιώτικη

Υλικά
2 λίτρα γάλα
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκια του γλυκού βανίλια σκόνη
1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
6 αβγά
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
5 φύλλα κρούστας
4 κουταλάκια του γλυκού κανέλας σκόνη για το φύλλο
4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη για το φύλλο
½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο για να αλείψουμε το φύλλο

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς. Χτυπάμε τη ζάχαρη με 4 από τα αυγά και προσθέτουμε τη βανίλια. Αποσύρουμε το σιμιγδάλι από τη φωτιά και προσθέτουμε αργά το μίγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Βάζουμε το μίγμα πάλι σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πηχτό και κρεμώδες. Το βάζουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε την κανέλα σε σκόνη και τη ζάχαρη για το φύλλο.
Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με βούτυρο και απλώνουμε δύο φύλλα στο ταψί, με τις άκρες τους να κρέμονται έξω από το ταψί. Τα αλείφουμε με βούτυρο. Απλώνουμε ένα τρίτο φύλλο στο ταψί και το πασπαλίζουμε με 2 κουταλάκια του γλυκού του μίγματος κανέλας και ζάχαρης. Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα. Απλώνουμε το κρεμώδες μίγμα στο ταψί πάνω από τα φύλλα και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων. Χτυπάμε τα υπόλοιπα 2 αυγά και τα περιχύνουμε πάνω από το κρεμώδες μίγμα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.


Γαλατόπιτα ξυπόλιτη

Λέγεται ξυπόλυτη γιατί γίνεται χωρίς φύλλο.

Υλικά
1 1/2 λίτρο γάλα
1 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
2 1/4 κούπες ζάχαρη
3/4 από το πακετάκι βιτάμ
3 αυγά
2 βανίλιες

Για το σιρόπι
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
1/2 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε την ζάχαρη το νερό και το πορτοκάλι, και τα βράζετε για 1-2 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει καλά.

Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα να ζεστάνει. Ρίχνετε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και το βιτάμ. Ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα. Την αφήνετε να μισοκρυώσει ανακατεύοντας να μην κάνει κρούστα, χτυπάτε και προσθέτετε τα αυγά. Την αδειάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι και την ψήνετε στους 170 βαθμ. (αέρα) μέχρι να ροδίσει αρκετά .
Τη βγάζετε από το φούρνο, και ρίχνετε το κρύο σιρόπι στο ζεστό γλυκό.
Την κόβετε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια αφού παγώσει, την πασπαλίζετε με κανέλα και άχνη ζάχαρη, και σερβίρετε.

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Μια πολύ εύκολη γαλατόπιτα, χωρίς φύλο, αρωματική και νόστιμη.

Υλικά:
1,5 λίτρο  γάλα
1,5 κούπα  χοντρό σιμιγδάλι
2 κούπες  ζάχαρη
220 γρμ. βούτυρο
7 αυγά
1 πορτοκάλι, το χυμό και το ξύσμα
1 λεμόνι το χυμό και το ξύσμα
2 βανίλιες κάψουλες

Εκτέλεση: 
Ζεσταίνετε το γάλα να φτάσει σχεδόν στο σημείο βρασμού. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύοντάς το σιγά - σιγά και το σιμιγδάλι. Σε σιγανή φωτιά βράζετε ανακατεύοντας ώσπου να σφίξει αρκετά η κρέμα.
Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια. Συνεχίζετε να ανακατεύετε ώσπου να λιώσει το βούτυρο και να αναμιχθεί με την κρέμα. Προσθέτετε τους χυμούς, τα ξύσματα και τις βανίλιες.
Αφήνετε να πέσει κάπως η θερμοκρασία της κρέμας, ανακατεύοντας συχνά για να μην κάνει κρούστα στην επιφάνειά της. Τέλος χτυπάτε τα αυγά ελαφρά και τα προσθέτετε κι αυτά στην κρέμα ανακατεύοντας. Αδειάζετε την κρέμα σε αντικολλητικό ταψί και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για μία περίπου ώρα. Τρώγεται χλιαρή σε ή θερμοκρασία δωματίου.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Καραμέλες βουτύρου

Υλικά
 250 γρμ. Ζάχαρη άχνη
 80 γρ. Μέλι, ή σιρόπι γλυκόζης
10 ml γάλα
1 λοβό βανίλιας σχισμένο στη μέση
 150 γρμ. Βούτυρο

Εκτέλεση
Βάζετε τη ζάχαρη, το γάλα και το μέλι σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο.
Προσθέτετε τη βανίλια και βράζετε, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι.
 Προσθέτετε λίγο – λίγο το βούτυρο και συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 120 βαθμούς, κατεβάζετε από τη φωτιά και αφαιρείτε τη βανίλια. Λαδώνετε ένα μάρμαρο και ένα μεταλλικό πλαίσιο ή ένα μικρό ταψάκι ή μια φόρμα για καραμέλες. Αδειάζετε μέσα το μίγμα για τις καραμέλες και το αφήνετε τουλάχιστον 3 ώρες να σταθεροποιηθεί. Αφαιρείτε το πλαίσιο και ξεκολλάτε από το μάρμαρο με μεταλλική σπάτουλα ή αδειάζετε από τη φόρμα και με μαχαίρι κόβετε τις καραμέλες σε τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα.

Tips
Αν θέλετε λιώστε λίγη σοκολάτα  κουβερτούρα, αφήστε να γίνει χλιαρή και βουτήξτε μέσα μερικές καραμέλες. Με ένα πιρούνι σηκώνετε μία-μία, και τις τοποθετείτε πάνω σε λαδόκολλα να κρυώσουν.


Σάλτσα καραμέλας βουτύρου

Υλικά:
180 γρμ. ζάχαρη
300 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Apple tian με σάλτσα μήλου

Apple tian με σάλτσα μήλου. Μία ακόμα υπέροχη συνταγή για επιδόρπιο. Η συνταγή είναι δικιά μου παραλλαγή από την Γαλλική συνταγή Orange tian.

Υλικά:
Μπισκότο βάσης:

2 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
80 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη

Pineapple tian με καραμέλα ανανά

Pineapple tian με καραμέλα ανανά. Μία ακόμα υπέροχη συνταγή για επιδόρπιο. Η συνταγή είναι δικιά μου παραλλαγή από την Γαλλική συνταγή Orange tian.
Υλικά:

Μπισκότο βάσης:
2 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
80 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Strawberry tian με καραμέλα φράουλας

Strawberry tian with strawberry caramel. Μία ακόμα υπέροχη συνταγή για επιδόρπιο. Η συνταγή είναι δικιά μου παραλλαγή από την Γαλλική συνταγή Orange tian.

Υλικά:
Μπισκότο βάσης:
2 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
80 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη

Banana strawberry tian με σάλτσα σοκολάτας

Banana strawberry tian with chocolate sauce. Μία ακόμα υπέροχη συνταγή για επιδόρπιο. Η συνταγή είναι δικιά μου παραλλαγή από την Γαλλική συνταγή Orange tian.
Υλικά:
Μπισκότο βάσης:
2 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
80 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Τούρτα Espresso με μους λευκής σοκολάτας

Τούρτα μους λευκής σοκολάτας, με επικάλυψη κρέμας τυριού με espresso. Ένα υπέροχο γλύκισμα Γαλλικής συνταγής, μεταφρασμένο στα Ελληνικά αποκλειστικά για αυτό το site.

Υλικά:

Παντεσπάνι κακάου: 
450 γρμ. ζάχαρη
180 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Orange tian. Επιδόρπιο με πορτοκάλι, και καραμέλα πορτοκαλιού

Ένα υπέροχο Γαλλικό επιδόρπιο. Η συνταγή είναι από τη σχολή μαγειρικής Alain Ducasse στο Παρίσι, και είναι μεταφρασμένη στα Ελληνικά από εμένα αποκλειστικά για το my-sweet-place-patisserie.
Υλικά:
 Μπισκότο βάσης:

2 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
80 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Προφιτερόλ με ζεστή σώς σοκολάτας

Άλλη μία Γαλλική συνταγή προφιτερόλ, κλασική και απολαυστική. Δοκιμάστε την.

Υλικά για τα σού
3 αυγά
40 γρμ. βoύτυρο

Προφιτερόλ με παγωτό και ζεστή σάλτσα σοκολάτας

Γαλλικά προφιτερόλ με παγωτό και ζεστή σάλτσα σοκολάτας, Μία υπέροχη Γαλική συνταγή, αποκλειστικά για το my-sweet-place-patisserie.
Υλικά
Για τα σου
240 ml γάλα
110 γρμ. βούτυρο

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ροδακινόπιτα ανάποδη

Ανάποδη ροδακινόπιτα, με καραμελωμένα ροδάκινα. Μία υπέροχη συνταγή από ξένο site μεταφρασμένη από μένα, αποκλειστικά για αυτό το site.
Υλικά:
Για τα ροδάκινα καραμέλα:
130 γρμ. κρυσταλλική ζάχαρη
20 γρμ. golden syrup
6 ολόκληρους κόκκους μπαχάρι, προαιρετικά
15 ml νερό
3 μεγάλα ώριμα ροδάκινα (περίπου 450 γρμ.)

Για το κέικ:
45 γρμ αλεύρι για όλες της χρήσεις
80 γρμ. κόρν φλάουρ
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
¼ κουταλάκι του γλυκού σόδα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
110 γρμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
130 γρμ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
115 γρμ. ξινή κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν βρείτε έτοιμη, (βλέπε συνταγή)

Εκτέλεση
Για τα ροδάκινα καραμέλα:
Σε ένα τηγάνι ρίξτε την ζάχαρη, το golden syrup, το μπαχάρι και το νερό. Βάλτε το σε μέτρια φωτιά, και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ανεβάστε την θερμοκρασία, και συνεχίστε το βράσιμο, χωρίς να ανακατεύετε, μέχρι το μείγμα να γίνει πορτοκαλί καραμέλα, για περίπου 5 λεπτά. Ρίχνουμε την καραμέλα σε ταψάκι, ή φόρμα 23 cm, αφού πρώτα την έχουμε αλείψει με λίγο βούτυρο, και έχουμε απλώσει ένα χαρτί ψησίματος, το αφήνουμε να κρυώσει.
Κόφτε τα ροδάκινα στη μέση, και αφαιρέστε το κουκούτσι, αλλά όχι την φλούδα. Κόψτε κάθε μισό ροδάκινο σε 3 φέτες. Στρώστε τις φέτες σε όλο το ταψί σε ομόκεντρους κύκλους.

Για το κέικ:
Ανακατεύετε σε ένα μπολ, το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, την σόδα και το αλάτι.
Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει μία αφράτη κρέμα. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας κάθε φορά να ενσωματώνετε το πρώτο.
Σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε τα άλευρα σε 3 δόσεις εναλλάσσοντας με την ξινή κρέμα σε 2 δόσεις, αρχίζουμε με αλεύρι, και τελειώνουμε με το αλεύρι. Αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια και ανακατέψτε για λίγο μέχρι να γίνει μια ομαλή ζύμη. Ρίχνουμε το μίγμα πάνω από τα ροδάκινα, και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. μέχρι να ροδίσει, και δοκιμάζοντας με μία οδοντογλυφίδα να μην κολλάει ζύμη πάνω της, περίπου 40 έως 45 λεπτά. Αφήστε την πίτα να κρυώσει περίπου 20 λεπτά.
Με ένα μαχαίρι ξεκολlήστε τα τοιχώματα της πίτας από το ταψί, και προσεκτικά αναποδογυρίστε την πίτα επάνω σε μια πιατέλα και αφαιρέστε την λαδόκολλα.
Σερβίρετε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, και γαρνίρετε αν θέλετε με παγωτό βανίλια ή σαντιγί.

Chocolate pots de creme

Αυτή η συνταγή προέρχεται από επαγγελματίες Γάλλους Chef. Μία υπέροχη συνταγή μεταφρασμένη από μένα, αποκλειστικά για το my-sweet-place-patisserie.
Υλικά
720 ml κρέμα γάλακτος
50 γρμ. ζάχαρη

Sour cream. Ξυνή κρέμα

1ος τρόπος
Υλικά
1 κούπα κρέμα γάλακτος 18% λιπαρά
4 κουταλιές βούτυρο γάλακτος

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Flan parisien

Υλικά για την βάση:
60 γρ. βούτυρο
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
Μαρμελάδα της αρεσκείας μας

Υλικά για την κρέμα: 
500 γρ. γάλα
125 γρ. κρέμα γάλακτος 
125 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κρόκοι αυγών (από 5 αυγά μεσαίου μεγέθους)
50 γρ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση:
Για την βάση:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλο. Κόβουμε έναν δίσκο διαμέτρου 20 εκ. και τοποθετούμε σε ένα τσέρκι. Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι και αλείφουμε με μαρμελάδα της αρεσκείας μας.

Για την κρέμα:
Ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τους κρόκους και το κορν φλάουρ. Πριν το γάλα πάρει βράση, παίρνουμε το 1/3 και το αδειάζουμε στο μείγμα των αυγών. Το ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα του γάλακτος που βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς για 30 δευτερόλεπτα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε το μίγμα πάνω από τη βάση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 35 λεπτά έως ότου η επιφάνειά του πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη, ή με μία μπάλα παγωτού.


Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Γλάσο πορτοκαλιού

Υλικά:
1 lt φρέσκο χυμό πορτοκάλι
125 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
25 γρμ. κορν φλάουρ
15 γρμ. Grand Marnier
ξύσμα 1/2 πορτοκαλιού
3 φύλλα ζελατίνας (4,5 γρμ.) αν θέλουμε το γλάσο για επικάλυψη τούρτας κ.λ.π.

Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε σε κρύο νερό την ζελατίνα.
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη για περίπου τρία λεπτά και αφήνουμε να γλασαριστεί λίγο.
Σε άλλο σκεύος προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το Grand Marnie και ανακατεύουμε καλά τα δύο υλικά.
Στη συνέχεια ενώ βράζει η σάλτσα μας ρίχνουμε σιγά-σιγά το κορν φλάουρ μαζί με το Grand Marnie ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη. Αφήνουμε για αλλά δύο λεπτά να συνεχίσει ο βρασμός και αποσύρουμε από τη φωτιά.  Ρίχνουμε την ζελατίνα, αφού την στίψουμε καλά με το χέρι, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει.
Τέλος, ρίχνουμε και το ξύσμα, και όσο είναι ζεστή η σάλτσα θα βγάλει τα αρώματα του. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σημείωση:
Αν θέλουμε απλά μία απαλή σάλτσα, δεν βάζουμε ζελατίνη. Αν την θέλουμε να γλασάρουμε γλυκά, τούρτες, κ.λ.π. τότε βάζουμε την ζελατίνη για να πήξει λίγο, και να στέκεται.


Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Γλάσο πορτοκαλιού

Για επικάλυψη τούρτας, διάφορων γλυκών κ.λ.π.

Υλικά
1/3 κούπας φρέσκο βούτυρο
3 κούπες άχνη ζάχαρη
1 καλή κουτ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού
3 κουτ. σ. χυμός πορτοκαλιού

Εκτέλεση
Χτυπάτε καλά στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνετε τμηματικά τη μισή ζάχαρη, να ενωθεί. Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού και δουλεύετε μέχρι να γίνει αφράτο και μαλακό το μείγμα, ώστε να απλώνετε εύκολα πάνω στο γλυκό σας.

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ρολό, με γέμιση κρέμας βατόμουρο

Sponge cake, vanilla roll. Ρολό βανίλιας, με γέμιση κρέμας βατόμουρο. Ένα υπέροχο γλύκισμα Αμερικάνικης συνταγής. Η συνταγή μπορεί να αλλαχτεί σε διάφορες γεύσεις παντεσπάνι, και σε γέμιση κρέμας. Εγώ σας δίνω μία βασική συνταγή, και μερικές εναλακτικές γεύσεις. Εσείς πειραματιστείτε με την... φαντασία σας. Η συνταγή είναι μεταφρασμένη από μένα αποκλειστικά για το sintagespanos.


Υλικά

Παντεσπάνι με άρωμα βανίλιας:
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο αυγού

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ταρτάκια με κρέμα τυριών και ψημένα βερίκοκα

Ένα υπέροχο απολαυστικό γλυκό Γαλλικής συνταγής. Η συνταγή είναι μεταφρασμένη από μενα αποκλειστικά για αυτό εδώ το site.

Υλικά για 8 μερίδες:
4 φορμάκια για ατομικά κέικ

Για τη βάση του μπισκότου:
60 γρμ. ζάχαρη καστανή
1 κάψουλα βανίλια
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι
100 γραμ. καρύδια αλεσμένα σκόνη
30 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σ. κονιάκ
λίγο βούτυρο και αλεύρι για τα φορμάκια

Για το βερίκοκο:
4 μεγάλα γινωμένα βερίκοκα
15 γρμ. καστανή ζάχαρη
15 γρμ. ελαιόλαδο
15 γρμ. Pineau des Charentes, είδος κρασιού, απεριτίφ. (αν δεν έχουμε βάζουμε 5άρι κονιάκ)

Για το γαρνίρισμα:
80 γρμ. κουβερτούρα 35% κακάο
2 κουτ. γλ. ελαιόλαδο
λίγα καρύδια χοντροκομμένα

Για την κρέμα:
120 γρμ. τυρί κρέμα
120 γρμ. τυρί μασκαρπόνε
1 κουτ. σ. μέλι

Εκτέλεση:

Για το μπισκότο:
Βάλτε τα καρύδια στο μπλέντερ και κάντε τα σκόνη. Χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους σε δύο μπολ.
Προσθέστε την καστανή ζάχαρη και τη βανίλια στο μπολ με τους κρόκους. Χτυπάτε με το μίξερ μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Προσθέστε το κονιάκ, τα καρύδια, και το αλεύρι. Ενσωματώστε τα με μια σπάτουλα μαρίζ.
Προσθέστε μια πρέζα αλάτι στο μπολ που έχετε τα ασπράδια και με το μίξερ χτυπήστε τα να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Ρίξτε την στο μίγμα των κρόκων, και διπλώστε απαλά με μία σπάτουλα, μαρίζ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° C.
Πλένετε και στεγνώνετε τα βερίκοκα. Κόψτε τα στη μέση, αφαιρέστε τα κουκούτσια και την βάση από τα κοτσάνια. Βάλτε τα σε ένα ταψί με το εσωτερικό προς τα πάνω. Αλείψτε τα με τα 15 γρμ. ελαιόλαδο, και πασπαλίστε τα με τα 15 γρμ. καστανής ζάχαρης. Βουτυρώστε και αλευρώστε τα φορμάκια. Μοιράστε τη ζύμη μπισκότων σε 4 ατομικά φορμάκια για κέικ, βάλτε τα μαζί με τα βερίκοκα στο φούρνο, και ψήστε τα όλα μαζί για 25 λεπτά περίπου. Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν. Ραντίστε τα βερίκοκα με μερικές σταγόνες Pineau des Charentes.

Για την κρέμα:
Σε ένα μπολ, κτύπησε το μασκαρπόνε, το τυρί κρέμα, και το μέλι με ένα σύρμα ή μίξερ, για 1 λεπτό περίπου.

Για το γλάσο:
Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων, και προσθέστε το ελαιόλαδο.

Συναρμολόγηση του γλυκού:
Κόψτε κάθε μπισκότο οριζόντια στη μέση. Ραντίστε τα με λίγο σιρόπι από αυτό που άφησαν τα βερίκοκα, και βάλτε πάνω σε κάθε μπισκότο από μία καλή κουταλιά της σούπας κρέμα, και από ένα ψητό βερίκοκο με το εσωτερικό προς τα κάτω. Ολοκληρώστε με ένα κουτ. γλ. από την ζεστή λιωμένη σοκολάτα και μισό κουταλάκι χοντροκομμένα καρύδια.
Σερβίρετε αμέσως...

Print this page

Print Friendly and PDF